25 Ocak 2011 Salı

Matematikçiler Derneği Geleneksel 4.Öykü Ödül Galası

Benim de üyesi olduğum ve son üç yıldır katkı vermeye çabaladığım Matematikçiler Derneği Geleneksel 4. Öykü Yarışmasının Galasını, 22 Ocak 2011 Cumartesi günü yaptık. Çağrılan konuk sayısı, icabet edenlerle yarattığı dengesizliği ülkedeki gelir dağılımı uçurumuna öykünse de, dernek olarak önceden saptadığımız amacımıza ulaşmanın verdiği gururu paylaştık. Amacın bir kez daha altını çizersem sanırım ne demek istediğim daha kolay algılanabilecektir.

Amaç:

Bilimin, gerçeğe çevireceği düşlere gereksinimi vardır. Her bilinmez, bilinir konuma geçirildikçe, peşinde yeni bilinmezlikleri de beraberinde sürükler. İşte, bu bilinmezliğin farkındalığını yaratma görevi de sanata düşmüştür, her ne kadar tek görevi bu olmasa da.

Matematiğin bilimselliğine, “öykü” anlatımıyla sanatsal bir açılım sağlayarak, anadilin doğru kullanımına, yaygınlığına katkıda bulunmak, matematiğin bilimsel katı gerçekçiliğine “öykü”lerdeki düşlerin teğet olduğu noktada karşılıklı bir geçiş kapısı aralamayı sağlamak.

Gerçeğin; düş üzerinde yol kat eden en hızlı araç olduğu, düşün; düşünülmüş düşüncelerin bir özeti olduğu varsayılırsa, düşünsel ürünler içinde gerçeğin gereği matematiğin, kendini en açık biçimde ifade edeceği aracın “öykü” olması noktasına taşımaktadır.
 
E durum bu olunca, bize de, bizbize bir ödül dağıtım galasının mutluluğunu yaşamak düştü.
ODTÜ Matematik Bölümünden Prof.Dr.Ali Doğanaksoy'un sohbeti, akıllarda yürünecek hayli yol olduğunu, Düş Hekimi Yalçın Ergir'in sunumu ise yaşanacak hayli farklı yaşamlar olduğu noktasında izleyenleri düşünmeye sevk etti. Tabii ki; ülkede bilen, hatta herşeyi bilen sayısı çok olunca, dağarcıklara katılacak bir avuç buğday tohumunun gereksizliğine inanmanın özgüveniyle torbadan çekilen bir gerekçe kartıyla muaf sayılmayı isteyenlere inat, sergilenen düşüncelerden nasiplenmek, oradaki bir avuç biz cahile düştü.
 
Seçici Kurulunu oluşturan; Öner Yağcı, Zeynep Aliye, Ahmet Doğan, Ahmet Yıldız ve Bahadır Yıldız'ın yaşam öyküleri ise düşünmek ve düşlemekle yaşamın nereden nereye taşınacağı konusunda fikir sahibi yapmaya yeterliydi.
 
Ödül sahiplerimizden;
Helin Tilkicioğlu, üyesi olduğu ve her ilde faaliyet gösteren Bilim ve Sanat Merkez'lerinden Amasya şubesi adına kurumlarda erken yaşlarda yetişmenin ne demek olduğunu gösterdi. BİLSEM, bana bir zamanların Halkevlerini çağrıştırıyor her nedense. Zira, kendisi geçen yıl bizden Mansiyon ile ödüllendirilmişti ve tesadüfe inanmanın bir gaflet olduğu noktasına taşıdı bizi.
Diğer ödül sahibi genç bir çevre mühendisiydi, Bahar Paşalı. O yaşta, kendinde "ben kimim?, neden yaşıyorum?" diye sorgulama cesareti bulan ve geldiği noktayı "Dışarıya ışık verebilmek için, önce kendimiz aydınlanmalıyız" diye tanımlayan. Günümüzde bunu diyebilenlerin sayısının azlığının farkında mısınız, bilmem?
Bir de Matematik öğretmenimiz, Eser Saraçoğlu. öğrenciliğinde aldığı drama derslerini okulda eğitim aracı olarak kullanan. Kendisinin aldığı ilk ödül olduğunu söylerken, açılışta kürsüden sarf ettiğim cümlelerim canlanıverdi birden gözlerimin önünde;

"... Altın değerindeki düşünceleri, yaşamımıza yön vermiş o yazarın, belki de böylesi bir yaşam biçimini seçmesinin ilk kıvılcımı olacaktır bu yarışma. Ve siz de onun bu çıkışının galasına şahit olacaksınız belki de. Kim iddia edebilir ki; önümüzdeki yılların Sait Faik'i, Rıfat Ilgaz'ı, Sevgi Soysal'ı ya da Pınar Kür'ünün şu an aramızda olmadığını?"
 
Sonuçta; bir STK olarak tüm olanaksızlıklara rağmen yüklendiğimiz bu görevin üstesinden geldiğimize ve bu yıla kadar öne çıkardığımız, en azından yüreklendirdiğimiz pırıl pırıl düşünen insanlara bakarak, önümüzdeki yıllarda da aynı güçlüklere rağmen bu ülkeye düşünen, düşündüğünü yazan, yazdıkları yaşama anlam katan kalemelere bir kapı açmayı sürdüreceğiz, karşılık beklemeden, menfaat gözetmeden. Zira, bu ülkede yürekli insan sayısı aslında çok, hem de çoook.
  
ahb
Sevgilerimle...  

not: Diğer yazılarıma, yandaki GÜNCELERİN TÜMÜ bölümünden yıllık/aylık/tek tek ulaşabilir, YAHOO360 ARSIVI bölümünden yayınlanmış eski günceleri okuyabilirsiniz.